Over dry needling


Dry needling is een onderdeel van het fysiotherapeutisch handelen en wordt toegepast in aanvulling op de normale fysio – of manueel therapeutische behandeling. Dit zal daarom alleen door een geregistreerde therapeut met een aanvullende cursus uitgevoerd worden.

Wat doet dry needling?

Door middel van een speciale techniek worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. De kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’ ontstaan door ongunstige gebruik van spieren. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Het is gebaseerd op westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energiebanen’ in het lichaam. Dry needling is geen ‘energiebehandeling’. Er wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’, en richt zich op spierverhardingen die lokaal of op afstand een pijnlijke plek veroorzaken, zoals (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Bij het prikken kan de spier kort aanspannen. Dat geeft even een soort krampgevoel en soms lokale pijn. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan voorkomen dat u gaat transpireren en u zich moe voelt, maar dat herstelt zich snel.

Wanneer wordt dry needling gebruikt?

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van Dry needling. Herstel van de klacht is namelijk snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.

Dry Needling maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent vallen ook de kosten van deze behandeling hieronder.