Over fasciatherapie


Fascia therapie is een nieuwe en andere behandelvorm waarbij het aangrijpingspunt voor de behandeling is gelegen in de fascia. Een term die over het algemeen nog niet zo bekend is, maar wel hele bekende pijnklachten kan veroorzaken. Hieronder zal eerst inzichtelijk worden gemaakt wat het is en hoe het ontstaat, maar ook hoe het behandeld kan worden.

Wat is fascia?

Het menselijk lichaam is opgebouwd botten, spieren en organen, en alles wordt met elkaar verbonden door de fascia (ook wel bindweefselvliezen). Het is een 3-dimensionaal netwerk van elastisch bindweefsel in het lichaam en loopt van top tot teen, van huid tot in het bot. De belangrijkste eigenschap van fascia is om het lichaam bij elkaar te houden en op dat alles op de juiste plek blijft zitten.

Tussen deze vliezen zit een vloeibare gel dat zorg draagt voor het soepel langs elkaar te laten bewegen van spieren. Het fasciasysteem speelt dus een zeer belangrijke rol bij uw gezondheid en mobiliteit. De belangrijkste is dat het fasciasysteem van essentieel belang is voor het behoud van stabiliteit, veerkracht en dat er wrijvingloos bewogen kan worden.

Bij veel repeterende bewegingen, langdurige in dezelfde houding zitten, een ongeluk, operatie of als gevolg van overbelasting ontstaan fascia gerelateerde klachten. Een diversiteit aan oorzaken kunnen hierin aan ten grondslag liggen en veelal is het ook als gevolg van een combinatie van factoren, zoals: stress, slechte voeding & hydratie, te weinig bewegen of niet genoeg variatie in de bewegingen. De klachten uiten zich dan veelal in beperkingen in de beweeglijkheid, stijfheid, ontstekingen, pijn of verharding van de fascia. Bekijkend vanuit een holistisch mensbeeld is de emotionele gesteldheid en levensstijl natuurlijk ook van grote invloed op het welbevinden, alsook een stoorzender kan zijn in het lichaam, wat ook lichamelijk klachten kan veroorzaken.

De fascia loopt door het hele lichaam en werkt met elkaar samen middels een ingenieus systeem, waardoor bijvoorbeeld verklevingen in de lage rug de oorzaak kan zijn van schouderbeperkingen.

Ontstaanswijze

Triggerpoints zijn verkrampingen binnen enkele spiervezels en zijn dan voelbaar als verhardingen of in de volksmond spierknopen, maar die veroorzaken eigenlijk geen pijn veroorzaken op zichzelf geen pijn, net als verklevingen binnen een spier. Er wordt dan een signaal afgegeven door de zenuwen naar de hersenen. Pijn ontstaat pas in het brein en het is aan de hersenen in welke mate deze signalen als pijn worden ervaren of niet, hierin is de gevoeligheid van het zenuwstelsel van groot belang en die gevoeligheid kan wisselen van moment tot moment. Emoties (vooral angst), stress, koorts, slaap, voeding, hormonen en medicijnen een sterke invloed op de gevoeligheid van het zenuwstelsel.

Wanneer is fasciatherapie geïndiceerd?

Door gebruik te maken van mobilisatie van de fascia, spieren en gewrichten hierin mee te bewegen, alsook met rektechnieken kan de fascia verklevingen worden opgeheven. De therapie is zowel hands on als door gebruik te maken van oefentherapie en huiswerk oefeningen. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van fascia tools (IASTM) om de verklevingen te verholpen.

Voor meer informatie zie https://www.fasciaweb.nl/