Over Manuele therapie


Bij de Manueel Therapeut kunt u terecht voor de behandeling van veel verschillende klachten. Manuele Therapie is met name geschikt voor het behandelen van klachten die naast pijn samen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het effect van manuele therapie merkt u normaal gesproken direct; uw houding en de functie van uw gewrichten voelen duidelijk beter aan en het bewegen gaat u stukken beter af.

De Manuele Therapeut

De Manueel Therapeut is een specialist op het gebied van diagnostiek bij en behandeling van stoornissen van het bewegingsapparaat. Zijn specifieke deskundigheid is gebaseerd op een postacademiale of postuniversitaire opleiding, waarvoor de opleiding fysiotherapie of geneeskunde de basis vormt. “Manuele Therapie is een vorm van onderzoek en behandeling van functiestoornissen van gewrichten waarbij, na analyse van het individuele bewegingsapparaat, getracht wordt door het uitvoeren van specifieke mobilisaties en manipulaties aan botstukken, veranderde gewrichtsfuncties in de gewrichten van alle bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren”.

Wanneer gaat u naar een Manueel Therapeut?

U kunt met veel lichamelijke klachten naar een Manueel Therapeut toe, met name bij onderstaande klachten kunt u beter naar een Manueel Therapeut dan naar een reguliere fysiotherapeut.

Tijdens het onderzoek bij uw eerste afspraak wordt onderzocht of de Manueel Therapeut ook uw klacht(-en) kan verhelpen. Wilt u weten wat de Manueel Therapeut voor uw klachten kan betekenen:

  • Wanneer u hoofd- en nekpijn heeft die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Bij nek- en schouderklachten waarbij u uitstraling heeft tot in de armen;
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • U heeft lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • Bij bepaalde vormen van duizeligheid waar u met name last van krijgt wanneer u uw nek beweegt;
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Vergoedingen

Behandelingen door Manueel Therapeuten die lid zijn van de NAOMT of het NVMT worden door de meeste verzekeraars volledig vergoed. U heeft geen verwijzing nodig van de huisarts. Het is verstandig om in uw eigen polis na te kijken of u een aanvullende verzekering heeft. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, zal de behandeling bij u in rekening worden gebracht.

Indicaties

De indicatie is de stoornis (pijnklachten) in het bewegingsapparaat die zich uit in beperkingen tijdens dagelijkse activiteiten. Hierbij staan centraal de wervelkolom (hoofd, hals, borst, lendenen, bekken) en de ledematen. De voornaamste klachten zijn pijn en/of beperkt bewegen en kunnen het gevolg zijn van een diversiteit van oorzaken.

Behandeling

Het is niet nodig de huisarts of specialist te raadplegen voorafgaande aan een Manueel Therapeutisch consult. Het Manueel Therapeutisch onderzoek bestaat uit een oriënterend gesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Het doel hiervan is om de functiestoornissen, waaruit de klachten zijn ontstaan, c.q. de klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen, te analyseren. Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals röntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de arts.

Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiënt het behandelplan vastgesteld. (Bron: NAOMT)

Voor verdere informatie zie:
www.naomt.nl
www.nvmt.nl