Over oedeemtherapie


Oedeem is teveel vocht in het lichaam wat kan ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een operatie aan de arm, borst, been, buik en hals. Ook komt het vaak voor wanneer de vaten in de benen minder goed hun werk doen.

Wat doet de oedeemtherapeut?

Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan op voorschrift van de huisarts zijn, een specialist of een bedrijfsarts.

Wanneer is therapie nodig?

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefentherapie en massage die het vocht afvoerende systeem bevordert. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid, waardoor:

  • vermindering van de omvang van het oedeem
  • spanningsafname van het oedeem: pijnvermindering
  • functieverbetering van de spieren en gewrichten
  • afname van de infectiekans

Bij oedeemtherapie is geduld een schone zaak. Het duurt even voordat er een blijvend resultaat is bereikt. Als er een stabiele situatie wordt bereikt kan de oedeemtherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om het de situatie stabiel te houden). Dit klopt niet. Beter is: De oedeemtherapeut kan zwachtels, bandages en lymftape gebruiken om de afvoer van oedeem te stimuleren. Als er een stabiele situatie wordt bereikt, kunnen er Therapeutisch Elastische Kousen worden aangemeten (bijvoorbeeld bij Livit Orthopedie of bij Tamarinde).