Over Psychosomaische Fysiotherapie


In een groot deel van fysieke klachten speelt het omgaan met pijn, stress en spanning een belangrijke rol. Er kunnen prikkelbaarheid, vermoeidheid of gespannenheid aanwezig zijn als gevolg van bepaalde levensomstandigheden.

Voor wie is psychosomatische fysiotherapie geschikt?

Grote werkdruk, conflicten, schulden, emotionele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen kunnen u uit evenwicht brengen. Voorbeelden van dit soort klachten zijn burnout, chronische pijn, spanningshoofdpijn, nek- of rugpijn, vermoeidheid en hyperventilatieklachten.

Wanneer gaat u naar een psychosomatische fysiotherapeut

De klachten kunnen verdwijnen of verminderen met ontspanningstherapie, ademtherapie, gedragstherapie en advies in combinatie met algemene fysiotherapietechnieken.

De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Zij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden. De psychosomatische fysiotherapeut werkt nauw samen met andere deskundigen zoals arts of specialist, psycholoog of bedrijfsarts.