Over shockwave therapie
Een nieuwe therapie biedt uitkomst aan patiënten met hielspoor, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen en tennisellebogen. Door enkele behandelingen met shockwave therapie kunnen deze - vaak chronische - pijnklachten voorgoed verdwijnen. Zelfs verkalkingen verdwijnen na slechts enkele behandelingen van 5 minuten.
Sinds enkele jaren wordt shockwave therapie door fysiotherapeuten toegepast. Onderzoek toont aan dat deze nieuwe therapie effectief is voor klachten die met andere therapieën soms moeilijk behandelbaar zijn. Deze onderzoeksresultaten komen overeen met de ruime ervaring die in Nederland reeds is opgedaan in de fysiotherapiepraktijken. Vaak zijn patiënten met chronische klachten al met medicatie of fysiotherapie behandeld, zonder tijdelijk of blijvend succes. Shockwave therapie verhoogt de genezingskans tot maar liefst 85 %.
Gespecialiseerd onderzoek
Allereerst voert de fysiotherapeut een onderzoek uit. De uitkomst bepaalt of de patiënt in aanmerking komt voor behandeling met shockwave therapie. Het pijngebied wordt gelokaliseerd en de bron van de pijn wordt achterhaald.
De shockwave behandeling
Daarna wordt de pijnlijke plaats behandeld met de behandelkop. Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren de eigen genezingskracht van het lichaam. In gemiddeld vier behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af. De behandeling is soms gevoelig, maar kan prima zonder verdoving plaatsvinden.
Welke klachten worden behandeld?
- Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting op de pezen
- Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
- Pijn net onder de knieschijf
- Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
- Hielpijn (hielspoor)
- Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (trigger points)
- Andere vormen van tendinitis
Vergoeding
Shockwave therapie is internationaal erkend. Desondanks zijn zorgverzekeraars in Nederland nog afwachtend. Inmiddels zijn enkele zorgverzekeraars wel bereid de therapie te vergoeden. Informeer hiervoor bij uw shockwave therapeut of vraag anders na bij uw zorgverzekeraar.